petak, 18. kolovoza 2017.

EVO RAZLOGA ZASTO DA JEDETE DINJU STO VISE: 5 Stvari Koje Dinja Lijeci







Dinja pruza zastitiu od mnogih bolesti zato sto obiluje antioksidansima kolinom,zeaksantinom i beta karotenom koji nas stite od bolesti.

LJekovita svojstva dinje:

Stiti zdravlje ociju: Dinja sadrzi beta karoten koji je jako vazan za oci,i ona je odlican izbor za sprecavanje poremecaja vida izazvanim nedostatkom vitamina.

2. Smanjuje rizik od astme: Manji je rizik razvijanja astme kod ljudi sto konzumiraju odredjene nutrijente. Jedan od njih je beta karoten kojeg ima u zutom i narandzastom vocu.

3. Regulise krvni pritisak: Dinja sadrzi kalijum,vitamin C i kolin koji pospjesuju rad srca. Ako sto vise jedete hranu koja sadrzi vece kolicine kalijuma on pomaze u regulisanju natrijuma sto je vazno kod tretmana visokog pritiska.

4. Stiti od raka: Dinja sadrzi antioksidanse koji igraju zastitnu ulogu u ocuvanju zdravih celija tijela od ostecenja i upala koje bi moge izazvati rak.

5. Regulise probavu: Dinja spada u lako probavnu hranu pa se preporucuje da jedete prije bilo kakvog drugog obroka,dobra je za one sto imaju problema sa zelucem jer ne sadrzi enzime.

0 komentari:

Objavi komentar