nedjelja, 9. srpnja 2017.

Dinstani kiseli kupus i restani krumpir sa pečenim kobasicama

Dinstani kiseli kupus i restani krumpir sa pečenim kobasicama

Ovih sam dana sva u receptima sa kiselim kupusom jer naši su ga baka i deda nakiselili puno bačvu i doista bi bilo šteta ne iskoristiti to. Puno zanimljivih stvari i recepata imam u glavi za to, ali kada sam kuhala ovaj ručak nisam imala baš puno vremena i ručak je morao biti gotov relativno brzo. Zato je odluka pala na obični dinstani kupus uz koji odlično paše restani krumpir a pečene kobasice uz to su se idealno poklopile. Kalorično je ovo i jako jelo, rekla bih pravo zimsko, pa ga zbog djece ne kuham baš prečesto jer i nisu baš neki ljubitelji kiselog kupusa i kobasica, ali povremeno ovo može proći. Uz ovakve priloge kao što su kiseli kupus i restani krumpir idealno bi pasale i krvavice ili kako ih ovdje u međimurju zovu ‘ćurke’ – kobasice koje se rade od heljidine kaše, kuhanih komada svinjetine i krvi. Meni su te ćurke fine ali samo kada znam od koga ih nabavaljam i kada sam sigurna u njihov sastav jer, dogodilo mi se više puta da sam kupila ćurke koje su bile punjene čudnim komadima mesa i u kojima sam našla i komadiće kosti a kada na tako nešto naletim u toku ručka, za mene je ručak gotov! Jednom sam prilikom probala i ćurke koje su bile napravljene samo od kaše i krvi bile su mi odlične, još bolje od ovih sa mesom. Pa eto, ako slučajno ‘naletite’ negdje na ćurke (krvavice) svakako ih pripremite uz kiseli kupus i krumpir i osigurali ste si fini zasitni zimski ručak 🙂

Potrebno:


1 kg krumpira
oko 1/2 kg rezanog kiselog kupusa
1 jabuka
2 luka
vegeta, sol, papar,, 2 žličice mljevene crvene paprike
kobasice ili ćurke

Priprema:


Za restani krumpir:

Krumpir skuhati u kori, oguliti i nasjeći na ploškice.
Na malo ulja popržiti jedan nasjeckani luk, pa na njega dodati krumpir, sve skupa izmiješati, eventualno začiniti soli i paprom.
Za dinsatni kupus:

Ako je kupus jako kiseo, potrebno ga je isprati u nešto vode i ocijediti.
Na malo ulja pržiti jedan nasjeckan luk, dodati mljevenu crvenu papriku i kupus i uz povremeno dolijevanje vode dinstati oko 40 min. Začiniti po ukusu vegetom, soli ili paprom. Naribati u kupus i jednu jabuku pa dinstati sve skupa jer jabuka kupusu daje baš posebnu jednu notu i fini okus a i anulira onaj reski okus kupusa.
Kupus je gotov kada ispari sva tekućina.
Poslužiti ručak uz pečene kobasice prerezane na polovice i zasiječene oštrim nožem na režnjeve s gornje strane ili uz pečene ćurke (krvavice).

Dobar tek!

0 komentari:

Objavi komentar