DOK SE KAFA POPILA ANA IH JE VEĆ NAPRAVILA, SLATKE MEKANE I NEODOLJIVE KIFLE GOTOVE ZA 20 MINUTA… PREDOBREE
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjEwTTXzRDS0h-Y1I1D4lV4n5VvciKPNu3k-i-bQ2mSRBjHdmrEhBpaoDP2BrrNDVi6KtGOgGbEjxAUDb8xkHJteS9yB-5qCrAXn_RVKqbjW2yxsfUek2aSbwB9hS-4w7UKvA5jla0zyMw/s640/1.jpg)
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 gr. šečer
- 200 gr. kiselo mlijeko
- 125 gr. svinjska mast ili maslac
- 1 kocka svjež kvasac
- 1 žličica soli
- kora naribana od 1 limuna
- 1 1 Vanilin šećer Dolcela
- 125 ml. mlačnog mlijeka
- 50 ml. mlijeka za rastvaranje kvasca
- 1250 gr. Pšenično glatko brašno Podravka
JOŠ:
1 -2 žumanjka za premazivanje
djem
kristal šečer za posipanje
Priprema:
1. U toplo mlijeko rastvorite kvasac,dodajte 1 žlicu od količine šečera i 1 žlicu brašna.Ostavite da naraste. Izlupajte jaja viljuškom, dodajte šečer,vanila,mlačno mlijeko,soli,kora od limuna,kiselo mlijeko,omekšana mast i prosejte brašno i dodajte u tekuću smjesu.
2. Izmjesite glatko tijesto i pustite ga na toplom da udupla.Zatim podjelite ga na loptice od 100 gr. koje razvaljajte u obliku elipse, na jednom kraju stavite đem i savijte kao rolatiće. Stavite ih na pleh pokriven pek papirom, ređajte ih malo bliže nego obično .
3. Ostavite ih opet da narastu, pred pečenjem namažite ih žumanjcetom i posujte ih šečerom.Pecite ih na 180 stepeni do zlatno braon boje.
0 komentari:
Objavi komentar