SASTOJCI:
Za tijesto:
700 g Pšeničnog glatkog brašna
1,5 žličica soli
400 ml vode
Za nadjev:
40 g maslaca
150 g crvenog luka
400 g mljevene teletine
1 žličica Vegete
½ žličice soli
Za kore:
125 g rastopljenog maslaca
PRIPREMA:
1. U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i pustite da odstoji 30 minuta.
2. U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
3. Dodajte meso, Vegetu, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica, premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
5. Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50×70 cm).
7. Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite pripremljeno meso. Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19×32 cm) kao da slažete buhtle.
9. Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno zagrijanu
pećnicu na 230°C 35-40 minuta.
POSLUZIVANJE:
Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
SAVJET:
Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj temperaturi.
Napomena:
Mantije su pečene kada upijaju maslac koji se razlijeva prilikom pečenja. Pazite da vam ne izgore!
0 komentari:
Objavi komentar