![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgaDXYSh5-_aITqfgRB72oEwMMH6DqLJ52wZ6Er_5BUCLNeBnaE3K5Bk-p7cjxzn3jegGP5XwVmQTO_9dmCC0OU1ZdI3CvQnBD1P8v0ArFoM31yjdqfICurpw84NbGhbo1AW_aoV8C4N8E/s640/1.jpg)
Click on the picture below to skip waiting.
Možete zatvoriti sliku za:
You can close this box in: (1) seconnds
Jedna plastična posuda sa poklopcem (60-80 l)
50 kg kupusa u glavicama
2,5 kg morske soli
10 dag papra u zrnu
2-3 komada korijena hrena
Priprema
Krumpir i zelje – delničko veselje, poznata je goranska izreka. Kao rođena Delničanka ne smijem iznevjeriti tu tradiciju ni ovdje na Coolinariki, pa svom receptu o krumpiru , na pragu jeseni, moram dodati recept za kiseljenje zelja
1.
Uzgojene ili kupljene čvrste glavice zelja ostaviti da odleže nekoliko dana
2.
Ukloniti stare i oštećene vanjske listove i tako očistiti glavice zelja.
3.
Zatim oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice ali ne do listova .
4.
U posebnoj posudi pomiješati morsku sol sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama zelja a manje glavice razrezati po pola, pa ih natrljati solju.
5.
Sve slagati u plastičnu posudu a praznine između cijelih glavica zelja popunajavati polovinama.
Zelje kojim je ispunjena plastična posudaNa kraju sve posuti preostalom mješavinom soli i papra pa dodati komade korijena hrena.
6.
Na zelje staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjuri ili plastične boce ispunjene vodom).
7.
Na mjestu, gdje će plastična posuda sa zeljem stajati, ispuniti je vodom i to polagano kroz plastično crijevo, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama.
8.
Na mrežaste kolute zatim staviti utege te posudu prekriti folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.
9.
10.
Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu a otvorena posuda izgledat će ovako ( ovo je snimka prošlogodišnjeg zelja ). Slana voda u kojoj leži kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita sredstva za poboljšanje probave, pijući je nekoliko puta na dan po jednu žlicu. Važno je podsjetiti da se zelje vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvoriti. Zelje kiseljeno na ovaj način nije potrebno prati prije upotreba.RECEPT
0 komentari:
Objavi komentar