nedjelja, 9. srpnja 2017.

Fantastični kolač s jabukama – Fantastic cake with apples

Fantastični kolač s jabukama – Fantastic cake with apples


OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERAJabuke su voće za koje se nekako podrazumjeva da ga uvijek ima. Bilo ljeto ili zima, na jabuke u dućanu uvijek možeš naletiti pa ih već sama ti činjenica učini nekako dosadnim. No, kada te iste jabuke  ubereš sa stabla u voćnjaku, kada iz njih onako svježih prsne sok pod zubima a svaki zagriz postaje sočna rapsodija u ustima, onda jabuke opet postanu sasvim posebno i jako poželjno voće. Ne čudi stoga ni činjenica da su ljudi smislili jedan dan u godini samo za jabuku i to baš u ovo jesensko doba kad su jabuke najsočnije, pa se svakog 20.10. obilježava Svjetski dan jabuka 😉  Kada su kolači s jabukama u pitanju, događa se ista analogija kao i sa dozrijevanjem jabuka. Tijekom godine su sasvim obični, beznačajni, nešto što se ispeče onako, za svaki dan, u obliku pite, štrudle ili kakvom jednostavnog biskvitnog kolača. Ustvari su mogućnosti za kolače s jabukama neslućene i stvarno ih se može ubaciti u svašta. Poželjela sam tako napraviti kolač s jabukama potpuno drugačiji od svih kolača s jabukama koje sam do sad radila. Željela sam da to bude nešto veličanstveno, da bude bogato i okusima i satojcima te da to bude nešto u čemu će svi moji, i mali i veliki podjednako uživati. I uspjela sam u potpunosti opravdati svoja očekivanja. I zato, načulite svoje okusne populjke i pripremite na strastveno uživanje u neponovljivo finom i jako konkretnom kolaču od jabuka za koji ću vam sada napisati recept.

POTREBNO:


OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa biskvit:

2 žumanjka
3 jaja
10 dkg brašna
10 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha ili lješnjaka
1 dl ulja
1/2 dl mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo
1 vanilin šećer
Za preljev biskvita: 1 dl mlijeka
Za žutu kremu:

4 žumanjka
8 dkg brašna (glatkog)
8 dkg šećera
2 vanilin šećera
2,5 dl mlijeka
OLYMPUS DIGITAL CAMERAZa šaum:

6 bjelanjaka
25 dag šećera
30 ml vode
I još: 1 kg očišćenih jabuka + sok 1 limuna


PRIPREMA:


Za početak oguliti jabuke i izrezati ih na tanke listiće. Pirjati ih na laganoj vatri dok ne ispari sva tekućina. Ako su jabuke kisele dodajte im 3-4 žlice šećera. Ohladite.
Za biskvit miksati žumanjca sa šećerom i vanilin šećerom, pa postepeno dodavati sve ostale sastojke. Na kraju umiješati čvrsto tučen snijeg od 3 bjelanjka. Izliti smjesu u nauljen i pobrašnjen lim (22×38 cm), poravnati i peći u pećnici na 180ºC 30 minuta. Vrući biskvit preliti sa 1 dl mlijeka pa ohladiti.
Za žutu kremu miksati žumanjca sa šećerom i vanilin šećerom, dodati polovicu mlijeka i brašno  pa ukuhati u preostalo mlijeko uz neprestano miješanje. Oprez je potreban ako ne kuhate na pari kako se ne bi napraviti grudice. Kuhati dok se ne zgusne, cca 5 minuta. U vruću kremu umiješati 4 žlice snijega od bjelanjaka. Snijeg ste naravno ulupali od 6 bjelanjaka dok se biskvit pekao!
Sada redom slagati preko bikvita žutu kremu, preko nje pirjane jabuke a preko jabuka šaum od bjelanjaka u koji ste prethodno umutili špinovani šećer. Za napraviti taj šaum je potrebno najprije zakuhati šećer i vodu pa kad se sav šećer otopi (cca 6 minuta) jako polako i malo po malo ga usipavati u čvrsti snijeg od bjalanjaka i stalno miksati dok ne postane glatko i čvrsto. Jako je bitno ovo raditi pomalo jer ako ulijete sav vrući tekući šećer u snijeg, šaum će pasti i napola se skuhati što ne želite 😉
Sada sve skupa staviti natrag u pećnicu na 180ºC na 15-20 minuta kako bi šaum dobio blago žutćkastu boju.

0 komentari:

Objavi komentar