Tjestenina u umaku od šampinjona za ručak ili večeru
Ako za ručak želite napraviti nešto doista jednostavno i brzo, tada je tjestenina u umaku od šampinjona doista prava stvar. Ne samo što se ovo fino jelo radi brzo, nego je i ekonomično. Što u današnje vrijeme kada su nam životni troškovi prilično velika stavka i nije za odbaciti 😉 Uzevši u obzir npr. da se svježi šampinjoni u trgovinama mogu naći na akciji po 9,00 kn za 500 g, tjestenina po 4,00 kn za 400g i vrhnje za kuhanje za 5,00 kn, dobijemo ručak za 4 osobe za cca 20-tak kuna!
Tjestenina u umaku od šampinjona dobar je izbor ručka za osobe koje ne jedu meso zato što šampinjoni kao i velika većina gljiva sadrže visok udio proteina. A budući da znamo da tijelo proteine koristi za rast, izgradnju kostiju, vezivnog tkiva, kože i krvi, dobro je pobrinuti se da ih prehranom unosimo u dovoljnoj količini 😉 Iako prilikom kuhanja volim proučiti namirnice koje koristim i njihovu vrijednost i eventualnu dobrobit, neću vas sada zamarati svim činjenicama o gljivama. Previše je toga i nutricionisti su ustvari tu da se bave takovim stvarima. Zadržimo se mi radije na tome kako je ovo ustvari jedno jaaaako fino jelo. Jednostavno sasvim.
Tjestenina u umaku od šampinjonaTjestenina u umaku od šampinjona
POTREBNO:
500 g šampinjona
1 mali luk
200 ml vrhnja za kuhanje
200 ml vode
2 žlice oštrog brašna
sol, papr, eventualno žličica vegete
50 ml bijelog vina (opcionalno)
400 g tjestenine
PRIPREMA:
Za tjesteninu zagrijatu vodu, pa kada zavri posliti i ubaciti u ključalu vodu tjesteninu.Kuhati do željene tvrdoće/mekoće 😉
Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk par minuta. Dodati tada šampnjone, promiješati i pirjati 5 minuta. Gljive će tada pustiti dosta tekućine. Povremeno promiješajte i pustite da tekućina ispari. Tada dodati vino, začiniti po ukusu pa pirjati daljnjih 10 minuta. Dodati tada vodu, pustiti da provri još jednom pa odmah zatim umiješati vrhnje za kuhanje u kojem ste razmutili brašno. Pustiti da se sve skupa lijepo poveže i kratko prokuha.
Na kraju možete posipati sjeckanim peršinovim listom ili vlascem.
Poslužiti uz kuhanu tjesteninu.
Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar