Grčka salata s tjesteninomGrčka salata sa tjesteninom i piletinom odlična je opcija za ručak ili večeru u svako doba godine, no u ovo vruće ljetno naročito, jer svojim blagim okusom osvježava i daje tijelu potrebnu energiju i okrijepu. Ne čudi to nimalo budući je poznato da je Grčka kuhinja jedna od najstarijih u Europi još iz antičkog doba te da je odavno dokazana njena visoka nutritivna vrijednost kao i njezin pozitivan utjecaj na zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Svaka kuhinja ima svoje posebnosti i nešto po čemu je specifična pa mi se osobno prilično teško odlučiti koja i čija mi je najdraža, jer iz svake bih mogla izdvojiti barem po jedno jelu ili vrstu namirnice koja me oduševljava i za koju mislim da mi je odlična. Iz talijanske bih kuhinje kao omiljeno jelo izdvojila cannellone i pizzu, u turskoj me kuhinji oduševljavaju pite, bureki i kebabi, u mađarskoj perkelt sa finom začinskom paprikom, iz meksičke kuhinje posebno bih izdvojila tortilje na sto načina…a do slatkiša još nismo niti došli 😀 U grčkoj mi se kuhinji najviše sviđaju okusi kiselog vrhnja, jogurta i sira koje jednostavno obožavam i koji se savršeno nadopunjavaju sa bilo čime: tjesteninom, mesom, povrćem…varijacija je bezbroj. A ova današnja grčka salata sa tjesteninom i piletinom prava je dobitna kombinacija okusa! Oduševilo me ovo jelo i stoga što je vrlo jednostavno za pripremu, ne košta previše i što se u jednom tanjuru nalazi sve potrebno za kompletan obrok. Ukusno, zdravo i jednostavno! S obzirom da je sezona tikvica započela, ovo je još jedan dobar način na koji možete iskoristiti svježe tikvice, koje kada počnu rasti u vrtu, ima ih u kratkom roku toliko puno da od razmišljanja što s njima zaboli glava 😉 Evo recepta:
Grčka salataPOTREBNO:
400 g sitnije tjestenine
2 filea pilećih prsa
1 tikvica
1 luk
250 ml vrhnja za kuhanje
5 žlica kiselog vrhnja
1 jogurt (čašica od 180g)
200 g feta sira
prstohvat origana, vlasca i majčine dušice
PRIPREMA:
Pileća prsa izrezana na manje kockice popržiti na gril tavi na malo maslinovog ulja. Pržiti prsa uz miješanje kako bi se lijepo zapekla sa svih strana.
U drugoj tavici pržiti na malo ulja sitno sjeckan luk i tikvicu izrezanu na kockice. Pržiti uz povremeno miješanje dok povrće ne omekša.
Pomiješati povrće i meso, dodati vrhnje za kuhanje i jogurt, začiniti po ukusu, podliti sa 1-2 dl vode ako vam je sve skupa pregusti i propirjati 10-tak minuta. Dodati na kraju kiselo vrhnje i feta sir izdrobljen na komadiće i promiješati.
Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar