petak, 14. srpnja 2017.

Mesna rolada s jajima




Da u kuhinji volim zbućkati sve i svašta, to već znate 😉 Da volim isprobati uvijek nove i zanimljive kombinacije u raznim jelima, i to ste sigurno naučili listajući recepte na ovim stranicama. Dakle, nema potrebe da puno objašnjavam čemu ovakva kombinacija u ovom jelu. Jednostavno sam odlučila za ovaj ručak obično mljeveno meso malo oplemeniti i učiniti drugačijim i izbjeći klasične faširance i običnu mesnu štrucu, a da mi to ne ispadne ništa preskupo niti komplicirano. I uvijek se ponovo oduševim kako iz nečeg običnog može ispasti nešto sasvim posebno i jako fino. Ima ovdje na ReciPeci dosta recepata za razne štruce: punila sam ih rižom, špinatom, kuhanim jajima, ali sa kajganom pečenom kao omlet još nisam probala, pa pomislih, zašto ne?  Možda vam ne ide u račun ta kombinacija okusa, ali vjerujte da je baš fino. Za prilog sam pripremila Podravski krumpir i cijelu hrpu svježe zelene salate. Ma, bolje ne može! Ne može? Ma može može, i to već slijedeći put u nekoj novoj kombinaciji okusa  😉

Potrebno:


50 dag mljevenog mesa
1 luk
10 dag pancete ili domaće dimljene slanine
2 šnite starog kruha
4 žlice krušnih mrvica
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
komadić sira trapista (4-5 dag) a može i bez njega
šaka sjeckanog peršinovog lišća
vegeta, sol, papar, 2 žličice mljevene crvene paprike
2 žlice sezama ( a može i bez njega)
1,5 dl bijelog vina
Za kajganu: 3 jaja + 1 dl mlijeka

Priprema:


Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk i jako sitno nasjeckanu pancetu dok se sve lijepo ne zažuti i ne zamiriše.
U većoj posudi pomiješati meso, jaje, peršinovo lišće, kruh namočen u vodi pa ocjeđen rukama i natrgan na sitno, mrvice, začine i prženi luk, kiselo vrhnje i pancetu. Sve dobro izraditi i izmiješati rukom dok ne postane lijepa kompaktna masa (što se duže mijesi, masa postaje sve kompaktnija).
U većoj tavici ispeći jaja prethodno razmućena vilicom s mlijekom, posoliti. Peći kao omlet u komadu na malo ulja. Kada se jaja stegnu s donje strane pažljivo odvajajte rubove vilicom i naginjite usput tavicu da tekuća jaja koja su na vrhu iscure na dno kako bi se zapekla. Potom cijeli omlet pažljivo okrenite  i ispecite do kraja i sa druge strane. Bilo bi super da imate četvrtastu tavicu, no ja nisam imala pa sam pekla u običnoj okrugloj pa sam pečenu kajganu isjekla na tri komada da mi lijepo stane po veličini na meso. (vidi sliku)
Pripremiti alu foliju, po njoj rasipati ravnomjerno sezam, preko sezama rukama natiskati mesnu smjesu u oblik pravokutnika. Preko mesa staviti tanki sloj kajgane, preko kajgane naribati sir pa sve skupa pažljivo uz pomoć folije zarolati u roladu.
Roladu oprezno premjestiti u dobro nauljen lim, uliti vino pa prekriveno folijom peći u prethodno zagrijanoj pećnici  na 200°C 20tak minuta, dok ne počne cvrčati. Tada izvadite, pa prelijte štrucu umakom u kojem se peče i nastavite peći ali bez folije. Svakih 10tak min izvadite štrucu i ponovno ju prelijte umakom od pečenja (tako će biti sočnija). Ako vam se prilikom pečenja umak zagori i štruca ostane ‘na suhome’, dodajte oko 1 dl vode i nastavite peći. Nakon ukupno 1 sat i 15tak minuta, štruca je gotova, a primjetiti ćete to i po lijepoj hruskavoj korici koja se ulovila po njoj.
Malo rashladiti pa izrezati na tanke šnite i poslužiti uz prilog po želji i zelenu salatu.
Dobar tek!

0 komentari:

Objavi komentar