Da u kuhinji volim zbućkati sve i svašta, to već znate 😉 Da volim isprobati uvijek nove i zanimljive kombinacije u raznim jelima, i to ste sigurno naučili listajući recepte na ovim stranicama. Dakle, nema potrebe da puno objašnjavam čemu ovakva kombinacija u ovom jelu. Jednostavno sam odlučila za ovaj ručak obično mljeveno meso malo oplemeniti i učiniti drugačijim i izbjeći klasične faširance i običnu mesnu štrucu, a da mi to ne ispadne ništa preskupo niti komplicirano. I uvijek se ponovo oduševim kako iz nečeg običnog može ispasti nešto sasvim posebno i jako fino. Ima ovdje na ReciPeci dosta recepata za razne štruce: punila sam ih rižom, špinatom, kuhanim jajima, ali sa kajganom pečenom kao omlet još nisam probala, pa pomislih, zašto ne? Možda vam ne ide u račun ta kombinacija okusa, ali vjerujte da je baš fino. Za prilog sam pripremila Podravski krumpir i cijelu hrpu svježe zelene salate. Ma, bolje ne može! Ne može? Ma može može, i to već slijedeći put u nekoj novoj kombinaciji okusa 😉
Potrebno:
50 dag mljevenog mesa
1 luk
10 dag pancete ili domaće dimljene slanine
2 šnite starog kruha
4 žlice krušnih mrvica
1 jaje
komadić sira trapista (4-5 dag) a može i bez njega
šaka sjeckanog peršinovog lišća
vegeta, sol, papar, 2 žličice mljevene crvene paprike
2 žlice sezama ( a može i bez njega)
1,5 dl bijelog vina
Za kajganu: 3 jaja + 1 dl mlijeka
Priprema:
Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk i jako sitno nasjeckanu pancetu dok se sve lijepo ne zažuti i ne zamiriše.
U većoj posudi pomiješati meso, jaje, peršinovo lišće, kruh namočen u vodi pa ocjeđen rukama i natrgan na sitno, mrvice, začine i prženi luk, kiselo vrhnje i pancetu. Sve dobro izraditi i izmiješati rukom dok ne postane lijepa kompaktna masa (što se duže mijesi, masa postaje sve kompaktnija).
U većoj tavici ispeći jaja prethodno razmućena vilicom s mlijekom, posoliti. Peći kao omlet u komadu na malo ulja. Kada se jaja stegnu s donje strane pažljivo odvajajte rubove vilicom i naginjite usput tavicu da tekuća jaja koja su na vrhu iscure na dno kako bi se zapekla. Potom cijeli omlet pažljivo okrenite i ispecite do kraja i sa druge strane. Bilo bi super da imate četvrtastu tavicu, no ja nisam imala pa sam pekla u običnoj okrugloj pa sam pečenu kajganu isjekla na tri komada da mi lijepo stane po veličini na meso. (vidi sliku)
Roladu oprezno premjestiti u dobro nauljen lim, uliti vino pa prekriveno folijom peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 20tak minuta, dok ne počne cvrčati. Tada izvadite, pa prelijte štrucu umakom u kojem se peče i nastavite peći ali bez folije. Svakih 10tak min izvadite štrucu i ponovno ju prelijte umakom od pečenja (tako će biti sočnija). Ako vam se prilikom pečenja umak zagori i štruca ostane ‘na suhome’, dodajte oko 1 dl vode i nastavite peći. Nakon ukupno 1 sat i 15tak minuta, štruca je gotova, a primjetiti ćete to i po lijepoj hruskavoj korici koja se ulovila po njoj.
Malo rashladiti pa izrezati na tanke šnite i poslužiti uz prilog po želji i zelenu salatu.
Dobar tek!
0 komentari:
Objavi komentar